Net zoals lucht bevat ook de grond een bepaald hoeveelheid warmte. Een grond-water warmtepomp is in staat deze warmte uit de grond te halen door middel van een ondergronds captatienet. De opgehaalde warmte wordt door middel van de warmtepomp overgrebracht op een watercircuit zoals dat van het centrale verwarmingssysteem op basis van radiatoren of vloerverwarming. Dit systeem is winter en zomer zo stabiel dat het volledig ter vervanging van een standaard mazout- of gas-ketel kan dienen. Tijdens de warme zomermaanden kan met een grond-water systeem de overtollige warmte deels in de grond opgeslagen worden tot deze weer nodig is tijdens de winterperiode. Het opslaan van deze overtollige warmte verzorgd een licht koelend effect in de leefruimten.
Captatienet
Er zijn twee soorten captatienetten: een horizontaal of een verticaal. Een horizontaal net wordt vanaf 1 meter diep horizontaal in de grond gegraven. met een tussenruimte van minstens een halve meter kan dit net zelfs in verschillende lagen gelegd worden. Een vereiste voor een horizontaal net is voldoende oppervlakte bij het huis. Voor de meeste types grond is tot 2,5 keer de te verwarmen oppervlakte nodig om voldoende warmte te kunnen onttrekken. Dit systeem is ideaal bij nieuwbouw projecten waarbij de tuin nog aangelegd dient te worden.
Bij een verticaal systeem wordt een diepteboring uitgevoerd om het captatienet tot dieptes van 200 meter te brengen. Deze diepte is natuurlijk afhankelijk van de lokale geotherme eigenschappen. Het voordeel van een diepteboring is de benodigde oppervlakte: enkele vierkante meters volstaan al, waarvan de meeste ruimte nodig is voor het uitvoeren van de boring zelf. Een ander voordeel is dat de warmte toeneemt met de diepte, wat ten goede komt van de uiteindelijke COP.
Coefficient Of Performance (COP): 4-5
Voordelen
- Zeer stabiel systeem met hoge opbrengst, zowel tijdens de winter als de zomer
- Kan volledig ter vervanging van de standaard mazout- of gas-ketel
- Overtollige warmte kan worden opgeslagen in de grond voor later gebruik
Nadelen
- Relatief duur systeem; de plaatsing van het captatienet kan tot de helft van de kosten bedragen
- Bij defecten aan het captatienet is een herstelling quasi onmogelijk en is vervanging vereist